A A A

Ministrul TIC, Vasile BOTNARI: Vom merge în pas cu noile tendințe tehnologice, pentru a face față concurenței regionale și globale

Published on: Mie, 04/27/2016 - 16:00

Transferul tehnologic și de know-how, crearea mediului favorabil dezvoltării startup-urilor, susținerea inovațiilor, dezvoltarea de produse şi servicii proprii, conectarea la tehnologii moderne și ultramoderne -  sunt obiectivele asumate pentru următorii ani pentru dezvoltarea sectorului TIC, enunțate de către ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile BOTNARI, în deschiderea Moldova ICT Summit 2016.

Vasile BOTNARI a evidențiat în discursul său că sectorul TIC din Moldova are potențial real de a crește, estimând că această va fi cu adevărat semnificativă la nivelul economiei naționale odată cu schimbarea calității conținutului. 

Este necesar să ne preocupăm de dezvoltarea în pas cu noile tendințe tehnologice, pentru a face față concurenței regionale și globale. Încurajăm companiile locale să nu se autolimiteze, dar să fie deschise pentru discipline conexe între IT și alte domenii”, a declarat ministrul TIC.
 
Potrivit lui Vasile BOTNARI, „în ultimele două luni, au fost realizați pași importanți, chiar revoluționari, care vin să impulsioneze dezvoltarea sectorului TIC din Moldova, prin adoptarea de către Parlament a două legi extrem de așteptate de sector - privind utilizarea partajată a infrastructurii de comunicații electronice și cu privire la Parcurile IT”.

Estimăm că, pașii întreprinși, vor genera un salt în sectorul TIC. Schimbările pe care le aducem vor deschide posibilități largi pentru dezvoltarea rețelelor și concurenței la nivel local, în zonele rurale și defavorizate. Oferta pentru cei care vor sa lanseze sau să dezvolte o afacere în IT, la fel, este una foarte generoasă - impozite consolidate într-o taxă unică pentru rezidenții Parcurilor IT, redusă până la 7%, posibilitatea desfășurării activității inclusiv în regim virtual ș.a.”, a conchis ministrul.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel FILIP, a avut cu un mesaj de încurajare pentru sector: „Dezvoltarea economică a Republicii Moldova are o legătură directă şi foarte strânsă cu domeniul tehnologiei informaţiei. Trebuie să recunoaștem că tehnologia informaţiei este cel mai recent element ce contribuie cel mai eficient în lupta cu corupţia. Astfel, vom utiliza în fiecare sector al ţării şi în fiecare domeniu al vieţii acest instrument care se numeşte tehnologia informaţiei”, a declarat premierul.

Președintele Parlamentului, Andrian CANDU, a menționat la rândul său că mediul de afaceri din Republica Moldova poate fi îmbunătățit, devenind mai atractiv pentru investitori, prin progresele înregistrate în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. „Anul 2016 ar putea fi anul tehnologizării Parlamentului prin implementarea sistemului e-parlament. Îmi doresc ca atât deputații, cât și funcționarii, printr-un singur click la telefonul mobil să poată verifica agenda, să consulte proiectele de legi și poate chiar să voteze pentru a putea avansa în domeniul creației legislative”, a menționat Președintele Parlamentului, a punctat Andrian Candu.

Moldova ICT Summit 2016, evenimentul anului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, se desfăşoară în perioada 27-28 aprilie, reunind  peste o mie de participanți. Pe parcursul a 2 zile, liderii industriei TIC, reprezentanţii Guvernului, ai mediului academic, partenerilor de dezvoltare, investitori, experţi din ţară şi de peste hotare vor discuta o serie de subiecte definitorii pentru consolidarea sectorului TIC din Moldova şi dezvoltarea ţării. Moldova ICT Summit va aduce în prim-plan oportunităţile tehnologice şi modelele pe care ţara noastră le poate valorifica pentru dezvoltarea unor domenii importante precum actul de guvernare, educaţie, cercetare, mediul de afaceri. În cadrul evenimentului vor fi formulate şi discutate recomandările pentru dezvoltarea durabilă a sectorului TIC, în special prin impulsionarea cercetării, inovării, antreprenoriatului şi poziţionarea ţării în calitate de destinaţie recunoscută la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT de înaltă valoare.

Toate noutăţile

18/07/2017 - 16:42
În cadrul întâlnirii viceministrului TIC cu primarii localităților și conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, au fost abordate mai multe subiecte ca Serviciul Unic 112, crearea IT...Read more
14/07/2017 - 16:23
La data de 14.07.2017, Parlamentul a adoptat în lectură finală cu 75 de voturi , proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, care a fost elaborat în vederea...Read more
07/07/2017 - 16:02
Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii comunicaţiilor electronice nr.241-XVI din 15 noiembrie 2007 a fost adoptat la data de 07.07.2017 în lectură finală de către Parlament...Read more